Upis 2024

Za upis na prvu godinu osnovnih akademskih studija Inženjerstva zaštite životne sredine i Inženjerstva zaštite na radu, polaže se prijemni ispit P3, jedan od lakših prijemnih ispita na FTN. 

Više

Prof. dr Nemanja Stanisavljević dobitnik nagrade Fakulteta tehničkih nauka

Prof. dr Nemanja Stanisavljević sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, dobitnik je nagrade FTN-a za najveći obim saradnje Fakulteta u saradnji sa privredom. 

Više

Prezentacija programa stipendija Nemačke fondacije za životnu sredinu

Промоција програма стипендија Немачке фондације за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) за заинтересоване студенте Универзитета у Новом Саду одржаће се у уторак, 28. маја 2024. године, са почетком у 12 часова, у Ректорату Универзитета у Новом Саду, у мултимедијалној сали - хол у приземљу (Др Зорана Ђинђића 1, Нови Сад). Студенти ће имати прилику да од представника Фондације у Србији добију информације из прве руке о могућности пријаве, условима и другим важним детаљима.

Više

Dan zaštitara FTN-a

Povodom Dana zaštite životne sredine, sa velikim uzbuđenjem najavljujemo Dan zaštitara FTN-a, koji će se održati u petak, 24.05.2024. godine, u 12h, u zgradi rektorata Univerziteta u Novom Sadu. 🎉

Više

BIOMETHANE PRODUCTION IN SERBIA

Tim Fakulteta tehničkih nauka u sastavu dr Đorđe Đatkov, dr Miodrag Višković i dr Dejan Ubavin, sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, aktivno radi na izradi GAP analize proizvodnje biometana u Srbiji. Projekat finansira UNDP Srbija i sprovodi se u saradnji sa timom ove institucije koji čine projektni menadžer Radomir Milovanović, Tatjana Strahinjić Nikolić i Žarko Petrović.

Više

Održana obuka za rad na visini na Fakultetu tehničkih nauka

U okviru edukacije studenata Inženjerstva zaštite na radu, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu i Fakultet tehničkih nauka bili su domaćini obuke za rad na visini. Inicijativa je realizovana u saradnji sa Evropskom asocijacijom zaštite na radu, kompanijom Trezor Volga i vodećim proizvođačem sigurnosne opreme, MSA.

Više

Studenti završnih godina inženjerstva zaštite životne sredine i inženjerstva zaštite na radu u stručnoj poseti fabrici “Tarkett” Bačka Palanka

Studenti završnih godina Inženjerstva zaštite životne sredine i Inženjerstva zaštite na radu su 26. marta 2024. posetili fabriku Tarkett u Bačkoj Palanci.

Više

LETNJA ŠKOLA „HIGIJENA POVRŠINA“

Dragi studenti, Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na učešće u još jednoj letnjoj školi u okviru CEEPUS programa, koja će se ovog leta, u periodu od 22.-30. maja održati na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, Slovenija.

Više

Poziv za učešće u letnjoj školi u Ljubljani

CEEPUS je program akademske razmene studenata i nastavnika iz centralne i južne Evrope koji je započeo 1999. godine, čije je sedište u Beču, Austrija. Program se zasniva na međunarodnom sporazumu o saradnji na polju obrazovanja i usavšavanja. Potpisnice ovog programa su Austrija, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. CEEPUS omogućava stipendiranu mobilnost studenata i nastavnika između zemalja članica CEEPUS mreža.

Više

Promocija programa stipendija Nemačke fondacije za životnu sredinu

Немачка фондација за животну средину нуди стално отворени конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације, приватне компаније). Програм стипендија подржава најшири спектар струка уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи и професионалци – мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последњих 5 година или мастер студенти при крају студија или студенти докторских студија који нису при крају докторских студија), грађани Србије са пребивалиштем у Србији, са знањем немачког или енглеског језика.

Više

Treća međunarodna studentska konferencija DISC2023

Treća Međunarodna Studentska Konferencija DISC2023 održana 05.12.2023. godine, uveličala je sam kraj godine kroz predstavljanje naučno-istraživačkih aktivnosti naših kolega, saradnika i dugogodišnjih prijatelja iz zemlje i inostranstva. Sa više od 80 prijavljenih i 70 prihvaćenih apstrakata

Više

Održana prva međunarodna EUROSA konferencija

Tokom septembra 2023. godine održana je Prva međunarodna EUROSA konferencija, koja je okupila preko 90 učesnika iz zemlje i inostranstva. Na ovom značajnom skupu predstavljeno je 40 radova iz oblasti zaštite životne sredine, zaštite na radu, zaštite od požara i upravljanja katastrofalnim i vanrednim situacijama.

Više

V-LAB - Virtuelno laboratorijsko iskustvo – projekat integracije formata virtuelne saradnje i tretmana voda

Na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu u toku je realizacija novog projekta pod nazivom International Virtual Academic Collaboration (IVAC) podržanog od strane DAAD - German academic exchange service. Projekat ima za cilj proširenje međunarodne saradnje u okviru nastavnog procesa i to između Univerziteta primenjenih nauka u Haidelbergu, Nemačka i Univerziteta u Novom Sadu, Srbija. Rukovodioci projekta su, prof. dr Ulrike Gayh sa partnerskog Univerziteta iz Nemačke, prof. dr Maja Turk Sekulić i prof. dr Jelena Radonić, sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Više

Konkurs za upis na Master studije

Факултет техничких наука објављује Конкурс за упис у прву годину мастер академских студија, мастер струковних и специјалистичких академских студија - други уписни рок.

Više

Erazmus+ konkurs za mobilnost studenata

Универзитет у Новом Саду расписује јединствени Јавни позив за пријаву студената за Еразмус+ одлазну мобилност у летњем семестру 2023/2024. (финансирано из пројекта КА131 2022 и КА131 2023) и део мобилности у зимском семестру 2024/2025. године (из пројекта КА131 2023) са Универзитета у Новом Саду према високошколским установама из држава чланица ЕУ и трећих земаља придружених Програму (раније познате као програмске земље - чланице ЕУ, Северна Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Турска).

Više

Prva Međunarodna EUROSA konferencija

Drage kolege, Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na PRVU MEĐUNARODNU EUROSA KONFERENCIJU koja će se održati u periodu od 12. do 15. septembra 2023. godine, u hotelu JUNIOR, Brzeće, Kopaonik. 

Više

4. digitalna konferencija "Democratia-Aqua-Technica"

Pozivamo sve zainteresovane kolege da se prijave za učešće na 4. digitalnoj konferenciji "Democratia-Aqua-Technica", koja će se održati 28. - 29. septembra 2023 godine, u organizaciji SRH Heidelberg Univerziteta i Univerziteta u Novom Sadu.

Više

Промоција програма стипендија Немачке фондације за животну средину

Драге колеге, У среду, 17.маја 2023 године, са почетком у 12 часова, у мултимедијалној сали у приземљу зграде Ректората, Универзитета у Новом Саду, одржаће се промоција програма стипендија Немачке фондације за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU).

Više

Konkurs za poziciju docenta u okviru postdoktorskih studija u Krakovu

Drage kolege, AGH Univerzitet za nauku i tehnologiju je otvorio konkurs za poziciju docenta u polju inženjerstva zaštite životne sredine, rudarstva i energetike, hemijskih nauka i hemijskog inženjerstva, a na temu „Profiliranje biomarkera PAH-ova i njihove sudbine u otpadnim vodama u aspektu procene rizika po javno zdravlje usled izloženosti opasnim hemikalijama u urbanim sredinama“. Rok za prijavu je 12.05.2023. Više informacija o uslovima konkursa i samoj prijavi možete pronaći na sajtu AGH Univerziteta: https://www.agh.edu.pl/studia

Više

Dalji koraci ka „zelenijoj buducnosti“ - Program „Transfer tehnologije“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije

Nakon uspešne saradnje i visoko ocenjenog koncepta „New ecological commercial coagulant for water and wastewater treatment” u okviru programa „Dokaz koncepta“, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih nauka i Tehnološki fakultet Novi Sad nastavljaju saradnju u cilju komercijalizacije patentiranog proizvoda finansiranu programom „Transfer tehnologije“.

Više

Pozicija istraživača u okviru doktorskih studija na temu: Mikroplastika u poljoprivrednom zemljištu

Švajcarski tehnički univerzitet u Cirihu „ETH Zurich“ nudi kompletno stipendirano doktorsko istraživanje na temu Mikroplastika u poljoprivrednom zemljištu: oticanje, transport i uticaji, u trajanju od 4 godine. Rok za prijavu: 7.april 2023. Link sa detaljnim informacijama o istraživačkoj poziciji i načinom apliciranja: https://jobs.ethz.ch/job/view/JOPG_ethz_1xfUj3MTL6bE594cfP

Više

Letnja škola „ Hazardne supstance“ u Ljubljani, Slovenija

Otvoren je poziv za učešće na letnjoj školi sa tematikom „Hazardne supstance“. Letnja škola će biti održana u Ljubljani, na Fakultetu zdravstvenih nauka u periodu od 3. maja (dolazak) do 23. maja (odlazak).

Više

Otvorena postdoktorska pozicija na Univerzitetu „Adam Mickiewicz“, Poznanj

Drage kolege, Hemijski fakultet, Univerziteta Adam Mickiewicz u Poznanju, Poljska, raspisao je konkurs za poziciju istraživača u okviru postdoktorskih studija na temu Luminiscentnih nanomaterijala. Detaljne uslove apliciranja, kao i opis zadataka koji bi se obavljali na dobijenoj poziciji, možete pronaći na sledećem linku: http://lanasylum.amu.edu.pl/wp-content/uploads/2023/01/post-doc_opus23.pdf

Više

Konkurs za postdoktorske studije na "Environmental Research Institute" u Škotskoj

Drage kolege, Otvorene su prijave za postdoktorsku poziciju na Environmental Research Institute of The University of the Highlands and Islands u Škotskoj. Oblast istraživanja obuhvataće više tematskih celina uključujući obnovljive izvore energije, održivo upravljanje, cirkularnu ekonomiju i dr.

Više

Otvoren konkurs za istraživačku poziciju na postdoktorskim studijama u Francuskoj

U toku je konkurs za postdoktorse studije u trajanju od 12 meseci na Synthèse et Isolement de Molécules Bioactives (SIMBA) lab. Naziv projekta: "Custom development of natural eutectic matrices for perfumery/cosmetics (DESPerfume)"

Više

Ponuda za posao na Institutu za održive procese u Španiji

Drage kolege, Dostupna je ponuda za posao na Institutu za održive procese u Valjadolidu, Španija. Projekat nosi naziv: DIZAJN VEŠTAČKOG LIŠAJA ZA KONVERZIJU OTPADNIH VODA U MIKROBNA ULJA: REŠENJE INSPIRISANO PRIRODOM

Više

Poziv na stručnu ekskurziju u Nemačku

U okviru DAAD Projekta Democratia - Aqua – Technica IV koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg, Nemačka, finansira se stručna poseta Univerzitetu u Heidelbergu (https://www.srh-hochschule-heidelberg.de/en/) za 8 studenata (4 BSc studenta (III ili IV godina), 2 MSc studenta i 2 PhD studenta), u periodu od 24.04.2023. do 28.04.2023. godine.

Više

Praksa u Pokrajinskom Sekretarijatu

Obaveštavamo Vas da su Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski Sekretarijat za Urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, sklopili sporazum o realizaciji stručne prakse za studente IZŽS tokom 2023. godine.

Više

Erazmus+ konkursi za mobilnost studenata

Na Univerzitetu u Novom Sadu su u toku dva Erazmus+ konkursa za mobilnost studenata: 1. u svrhu studiranja -> mobilnost prema državama članicama EU i trećim zemljama u pridruženom status https://lnkd.in/dsAu4rgq 2. u svrhu obavljanja studentske stručne prakse -> mobilnost prema državama članicama EU i trećim zemljama u pridruženom status https://lnkd.in/dNSSBA5Y Konkursi su otvoreni do 3. marta 2023. godine.

Više

15 godina od izbora prvih profesora emeritusa na Fakultetu tehničkih nauka

Poštovane i drage koleginice i kolege mlađe i starije, Prošlo je 15 godina od izbora prvih profesora emeritusa na našem Fakultetu tehničkih nauka, istovremeno prvih i na Univerzitetu. Tim povodom, dekan Fakulteta prof. dr Srđan Kolaković organizovao je svečani prijem za sve profesore emerituse sa FTN-a 25.01.2023. Prijemu je prisustvovao prodekan prof. dr A. Kupusinac, kao i predsedavajuća Kluba profesora emeritusa UNS-a prof. emeritus dr Radmila Marinković-Nedučin. Prijem je prošao u jednoj toploj, srdačnoj a nadasve kolegijalnoj atmosferi.  Dekan je pokazao visoko razumevanje i podršku prema sveukupnim aktivnostima i radu profesora emeritusa na našem Fakultetu.

Više

International World Water Day Online Conference

U okviru DAAD projekta Democratia - Aqua – Technica IV koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg, 22. marta 2023. godine, povodom Svetskog dana voda, održaće se on line međunarodna konferencija, sa tematikom značaja i upravljanja podzemnim vodama.

Više

Upis 2023

Informacije o prijemnom ispitu za upis na studijske programe Inženejrstvo zaštite životne sredine i Inženjerstvo zaštite na radu

Više

Poseta Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Ljubljani i učešće na međunarodnoj konferenciji EMEC22 Ljubljana , Slovenija, 2022. godine

U periodu od 28. novembra do 19. decembra 2022. godine, dva mlada istraživača saradnika, Sonja Dmitrašinović i Sanja Radović, sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, boravile su na stručnom boravku u Ljubljani, Slovenija. U okviru CEEPUS studentske mobilnosti i bilateralne saradnje između Fakulteta tehničkih nauka (Departmana za IZŽS i ZnR) i Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani naše koleginice su imale mogućnost da upoznaju kolege sa partnerske institucije, razmene iskustva u okviru trenutnog naučno-istraživačkog rada, definišu dalje korake saradnje i da učestvuju u pripremi međunarodne konferencije 22nd European Meeting on Environmental Chemistry (EMEC22), na kojoj su i same učestvovale. Konferenciju su organizovali Zdravstveni fakultet sa Univerziteta u Ljubljani, Slovenija, i Asocijacija za hemiju i životnu sredinu.

Više

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКУ СТРУЧНУ ПРАКСУ У ЈАВНОЈ УПРАВИ 2022/2023.

Универзитет у Новом Саду, у складу са Програмом сарадње у пружању подршке јавне управе високошколским установама за 2022/23. годину, закљученим између Министарства државне управе и локалне самоуправе и Универзитета, расписује Конкурс за избор студената за похађање Студентске стручне праксе у јавној управи 2022/23. године.

Više

Prof. dr Maja Turk Sekulić, dobitnica Priznanja za naučnu izuzetnost istraživača na teritoriji AP Vojvodine

Dr Maja Turk Sekulić, redovni profesor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka, jedna je od dobitnica prestižnog Priznanja za naučnu izuzetnost u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2021. godinu, koja su po drugi put uručena u Pokrajinskoj vladi 14.12.2022. godine.

Više

Stručno predavanje za studente Departmana za izžs

U petak 16.12.2022. na Fakultetu tehničkih nauka održano je predavanje Dragana Carevića, tehničkog eksperta za prečišćavanje otpadnih voda kompanije Evoqua Water Technologies GmbH i Nikoline Popović, projekt menadžera kompanije KMU Loft Cleanwater SE o postupcima prečišćavanja otpadnih voda, kao i mogućnostima zaposlenja i stručne prakse za studente inženjerstva zaštite životne sredine u Nemačkoj.

Više

Poseta studenata izžs Institutu za nuklearne nauke "Vinča"

Studenti master akademskih studija Inženjerstvo zaštite životne sredine, Fakulteta tehničkih nauka, su 21. decembra 2022. godine posetili Institut za nuklearne nauke „Vinča“ u Beogradu.

Više

Stručno predavanje za završne godine smerova Departmana za izžs i znr

U utorak 15.11.2022. u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka održano je predavanje Dr Maje Milošević, načelnice Odeljenja za bezbednost i zdravlje na radu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Više

Predavanje pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanje Ercega

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg održao je u četvrtak 17.11.2022. godine predavanje za studente inženjerstva zaštite životne sredine i zaštite na radu sa ciljem prezentovanja trenutnih aktivnosti i budućih planova rada Sekretarijata.

Više

Predavanje: "Čestično zagađenje ambijentalnog vazduha u Novom Sadu pre i tokom vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom COVID-19"

U ponedeljak 21.11.2022. godine sa početkom u 13:15h u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka održaće se predavanje o čestičnom zagađenju, koncentracionim nivoima finih i grubih čestičnih materija u ambijentalnom vazduhu (PM2.5 i PM10) u Novom Sadu, pre i tokom vanrednog stanja uvedenog 2020. godine, koje ima za cilj da prikaže potencijalne promene kvaliteta vazduha usled promene redovnih aktivnosti stanovništva uzrokovanih pandemijom i samim tim ukaže, na postojeće zavisnosti i uticaje saobraćaja, različitih klasa vozila, lokalne meteorologije i sezonskih varijacija na njegov kvalitet.

Više

Studentska stručna praksa u javnoj upravi

Sajt za sudentsku stručnu praksu u javnoj upravi, predstavlja mesto na kome se mogu pronaći sve informacije o mogućnostima obavljanja studentske stručne prakse u javnoj upravi. Pomenuto predstavlja online zajednicu koju čine studenti, univerziteti i organi javne uprave. 

Više

NIS ENERGY - plaćeni program za diplomce i master studente

NIS ENERGY je program naše kompanije koji mladima pruža priliku da svoju karijeru započnu u velikom NIS timu! Tražimo entuzijastične i motivisane diplomce i master studente sa novim idejama, koji će zajedno sa nama uložiti ENERGIJU da se one zaista ostvare.

Više

Predavanje na temu "Potencijali primene veštačke inteligencije u vodoprivredi"

Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije poziva sve zainteresovane da prisustvuju gostujućem predavanju „Potencijali primene veštačke inteligencije u vodoprivredi“ akademika Slobodana P. Simonovića sa Univerziteta Zapadni Ontario.

Više

Predavanje na temu "Nove perspektive u upravljanju otpadnim vodama"

Poštovane koleginice i kolege, Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na predavanje dr Đurđe Kerkez, vanrednog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, pod naslovom "Nove perspektive u upravljanju otpadnim vodama". Predavanje će se održati u Sali 1/II, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu u petak 21.10.2022., sa početkom u 12 h.

Više

DISC2022 - 2nd DIFENEW International Student Conference

Drage kolege, veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo na Drugu Međunarodnu konferenciju studenata – DISC2022 koja se organizuje u okviru diseminacionih aktivnosti bilateralnog projekta Srbije i Slovačke, “Microplastics impact on occurrence of plasticizers in surface water and effects on human health (PLASTICINE)“.

Više

Јаvni pоziv zа priјаvu SТUDЕNАТА UNS-а zа Еrаzmus+ stipendije za razmenu (akademsku mobilnost u svrhu studiranja) na jednom od partnerskih univerziteta

Dragi studenti Univerziteta u Novom Sadu otvoren je konkurs za Erazmus+ stipendije za razmenu (akademsku mobilnost u svrhu studiranja) na jednom od ponuđenih partnerskih univerziteta iz EU i trećih zemalja pridruženih Programu. Konkurs traje od 19.09.2022. do 12.10.2022. godine. Realizacija razmene je u drugom semestru akademske 2022/2023. godine.

Više

Јавни позив за пријаву СТУДЕНАТА УНС-а за Еразмус+ одлазну мобилност у сврху обављања стручне праксе

Универзитет у Новом Саду расписује јединствени Јавни позив за пријаву СТУДЕНАТА УНС-а за Еразмус+ одлазну мобилност са Универзитета у Новом Саду према Еразмус+ програмским земљама, а у сврху реализације студентске праксе током академске 2022/2023. године (напомена: све праксе се морају реализовати најкасније до 15. маја 2023. године).

Više

Stručna poseta studenata i profesora SRH Hochschule Heidelberg Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu u okviru projekta DAAD DEMOCRATIA-AQUA-TECHNICA III

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu je, u periodu od 30. juna do 06. jula 2022. godine, bio domaćin studentima i profesoru sa SRH Hochschule Heidelberg, Nemačka. Poseta je realizovana kao deo aktivnosti planiranih u okviru projekta DAAD DEMOCRATIA-AQUA-TECHNICA III.

Više

Stručna poseta studenata studijskih programa Inženjerstvo tretmana i zaštite voda i Inženjerstvo zaštite životne sredine sajmu IFAT

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, tokom 2022. godine realizuje, sa SRH Hochschule Heidelberg, DAAD projekat pod nazivom Democratia - Aqua - Technica III. Projekat predstavlja nastavak Democratia - Aqua – Technica I & II projekata, finansiranih od strane DAAD, budžetom federalnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Fokus projekta usmeren je ka inovativnim konceptima tehničkih rešenja za održivo upravljanje vodnim resursima i promociji smanjenja regionalnih i lokalnih konflikata pri angažovanju civilnog društva.

Više

Позив на предавање „Заштита животне средине у срцу Србије – од ЛЕАП-а до рецикломата“

У срцу Србије, на подручју Шумадије и града Крагујевца, заштита животне средине је актуелна тема на којој се свакодневно ради већ деценију и дуже. У жељи да се реше проблеми, израђен је Локални еколошки акциони план за период од 2010 - 2014. године. Рецикломат – паметна машина за прикупљање и сортирање амбалажног отпада први пут је постављен јула 2020. године. Циљ ове презентације је приказ добре праксе, тј. шта је урађено како би се заштитила животна средина од ЛЕАП-а до рецикломата.

Više

Poziv na predavanje prof. Hiroši Takashima

Prof. Hiroši Takašima sa Departmana za inženjering životne sredine Daići instituta iz Japana će u četvrtak 09.06.2022. godine u Sali za sednice Hemijskog fakulteta u Beogradu, sa početkom u 10:00 časova održati predavanje na temu geološkog zagađenja i hidrološkog ciklusa.

Više

Poziv za predavanje: „Bilјke kao značajni resursi bioaktivnih jedinjenja: ekološki i farmakološki značaj“

Poštovani, U nastavku ciklusa predavanja 40 godina Sekcije za hemiju životne sredine SHD-a, dr Vladimir Mihailović, docent Instituta za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu održaće predavanje: „Bilјke kao značajni resursi bioaktivnih jedinjenja: ekološki i farmakološki značaj“. Predavanje će se održati 24. 5. 2022. u matičnoj instituciji dr Mihailovića, sala A-I-7, sa početkom u 14h. Predavanju možete pristupiti i putem interneta preko linka: shorturl.at/ouY38

Više

Zeleni Hakaton "Zelena mobilnost - inovacije za zdraviju sredinu"

Pozivamo sve studente Univerziteta u Novom Sadu da se prijave za učešće na zelenom hakatonu na temu "Zelena mobilnost - inovacije za zdraviju sredinu". Hakaton se organizuje povodom obeležavanja Dana Evrope i održaće se od 27. do 29. maja, u prostorijama Naučnotehnološkog parka Novi Sad, a poziv je otvoren za studente celog univerziteta, nije neophodno da posedujete programersko iskustvo.

Više

Poziv za predavanje dr Veselina Maslaka „Mikro- i nanoplastika – dizajn i sinteza modela“

Predavanje dr Veselina Maslaka, vanrednog profesora na Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu biće održano 26. maja 2022. u Sali za sednice, 14-15 h. Predavanje pod nazivom „Mikro- i nanoplastika – dizajn i sinteza modela“ biće održano kao deo serije predavanja koje organizuje Sekcija za životnu sredinu Srpskog hemijskog društva.

Više

Praksa za studente u NIS-u

Kompanija NIS poziva studente završnih godina fakulteta i master studija  da se pridruže timu jednog od najvećih energetskih sistema u regionu, kroz šestu sezonu programa prakse „NIS Calling”.  

Više

Erasmus + studijski boravak i održavanje nastave na predmetu Alternativna energetika prof.dr.sc. Damir Šljivac, FERIT Osijek, Hrvatska

U okviru programa ERASMUS + individualne mobilnosti nastavnog osoblja na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu od 16.-27.05.2022. na studijskom boravku i održavanju nastave iz predmeta Alternativna energetika kod prof. dr Branke Nakomčić-Smaragdakis gostovaće Prof.dr.sc. Damir Šljivac, Predstojnik Zavoda za elektroenergetiku i voditelj Laboratorija za obnovljive izvore energije (reslab.ferit.hr), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Više

AIR POLLUTION HEALTH EFFECTS, RESPIRAMI 4, seminar u Milanu

Postovani. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo i pozivamo da se priključite dvodnevnom seminaru Respirami 4 na temu uticaja zagađenja vazduha po zdravlje (Air Pollution Health Effects). Seminar će se održati u Milanu u period od 17-18 juna 2022.godine.

Više

Infosesija o stipendijama DBU fondacije za praksu u institucijama u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavljuje informaciju o konkursu za stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama u Nemačkoj (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije, privatne kompanije). Ciljna grupa su master diplomci (uz uslov da je diploma stečena u poslednje tri godine ili master studenti pri kraju studija ili studenti doktorskih studija).

Više

Poziv za učešće na letnjoj školi u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha

The Summer School is organized as part of the H2020 VIDIS project, and it will showcase the most recent research and development activities related to air quality and atmospheric aerosols. VIDIS summer school aims to present innovative methods and tools in air quality and atmospheric aerosols monitoring, modelling and management. The summer school will provide participants with both theoretical knowledge and hands-on experience in relation to low-cost PM sensors, and other sensing technologies for air quality management and control.

Više

Kako znamo da li je nečiji život oduzeo upravo zagađen vazduh?

Tim naučnika koji stoji iza projekta za istraživanje uticaja zagađenja vazduha na zdravlje ljudi, LiBAir, za naš portal piše o tome zbog čega je važno da udišemo čist vazduh i kako istraživači mogu da utvrde da li je nečijoj smrti doprinelo aerozagađenje, kao i kako rešiti ovaj problem.

Više

Poziv za učešće u letnjoj školi u Ljubljani

Ove godine, tradicionalna letnja škola u okviru CEEPUS programa SI-0905-08-2122 - Training and research in environmental chemistry and toxicology, održaće se uživo na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, Slovenija, u periodu od 03. do 20. maja 2022. godine. Svi studenti Fakulteta tehničkih nauka zainteresovani za učešće u ovogodišnjoj Letnjoj školi mogu se obratiti, putem maila, prof. dr Maji Turk Sekulić (majaturk@uns.ac.rs), koja duži niz godina učestvuje u nastavnom i naučnom procesu na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani i sa velikim zadovoljstvom preporučuje studentima da se prijave za Letnju školu i steknu jedno vredno profesionalno i lično iskustvo.

Više

International World Water Day Online Conference

U okviru DAAD projekta Democratia - Aqua – Technica III koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg, 22. marta 2022. godine, povodom Svetskog dana voda, održaće se on line međunarodna konferencija, sa tematikom značaja i upravljanja podzemnim vodama.

Više

Konkurs za Erasmus Mundus Master program

U okviru Promise Erasmus Mundus Joint Master programa otvoren je konkurs za upis na zajednički master program pod nazivom “Sustainable Mineral and Metal Processing Engineering”. Master program se realizuje u saradnji univerziteta iz Finske, Austrije, Hrvatske i Čilea, i biće dodjeljena 21 puna stipendija. Konkurs je otvoren do 30. marta 2022.

Više

Stipendiranje studenata za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, kroz projekat „Unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji“ su raspisali otvoreni poziv za stipendiranje studenata za polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu. Projekat ima za cilj da doprinese ličnom razvoju i sticanju ličnih kvalifikacija studenata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Više

EUKI Projekat: EDU-CLIC

Departman za IZŽS učesnik je projekta EDU-CLIC koji je finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i klimatske akcije

Više

Čistiji vazduh je projekat generacije - intervju profesorke Jovanović Andersen

Zorana Jovanović Andersen je profesor epidemiologije životne sredine na odeljenju za javno zdravlje pri Univerzitetu u Kopenhagenu, predsednica Komiteta za životnu sredinu i zdravlje Evropskog respiratornog društva i partner na projektu koji Fond za nauku finansira u okviru Programa saradnje Srpske nauke sa dijasporom.

Više

Saradnja Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu sa akademskom zajednicom Republike Nemačke

U sklopu prestižnog nemačkog elektronskog časopisa sa tematikom promocije i predstavljanja različitih država, njihovih značajnih dostignuća i saradnje sa Republikom Nemačkom, iz oblasti nauke, izdvojila se i bilateralna saradnja Fakulteta tehničkih nauka i SRH Hochschule Heidelberg realizovana u okviru DAAD projekta pod nazivom Democratia - Aqua - Technica, koji realizuje naš Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Više

Konkurs za ERASMUS+ mobilnosti radi obavljanja stručne prakse

Poštovani, Studenti Univerziteta u Novom Sadu mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za finansiranje Erasmus+ studentskih praksi preko sajta Univerziteta u Novom Sadu: http://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-a/erazmus/ka103/7610-ka103-odlazna-praksa-12-2021 Konkurs je otvoren do 21. januara 2022. godine. Trajanje odobrenih mobilnosti je dva meseca, a period realizacije je februar-april 2022. godine.

Više

Online konferencija Chem2Change

Online konferencija Chem2Change biće održana 15. i 16. marta 2022. godine kroz pozivna predavanja i otvorene diskusije u cilju podrške razmeni znanja na visokom nivou, pre svega među mladim naučnicima i istraživačima.

Više

Prof. dr Maja Turk Sekulić, dobitnica Priznanja za naučnu izuzetnost istraživača na teritoriji AP Vojvodine

Dr Maja Turk Sekulić, redovni profesor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka, jedna je od dobitnica prestižnog Priznanja za naučnu izuzetnost u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2020. godinu, koja su po prvi put uručena u Pokrajinskoj vladi 09.12.2021. godine. Priznanje i nagradu kao najcitiraniji istraživač u 2020. godini prof. dr Maja Turk Sekulić dobila je u oblasti Tehničkih nauka, Podoblast za saobraćaj, urbanizam, građevinarstvo, uređenje, zaštitu i korišćenje voda, zemljišta i vazduha.

Više

Prezentacija rezultata LiBAir Projekta

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka tokom 2021. godine realizuje sa Departmanom za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu  projekat pod nazivom Role of human exposure assessment in air quality management: Links between risk factor and health outcomes (LiBAir, evidencioni broj 6461896), finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom.

Više

Serija seminara na temu epidemiologije

Poštovane kolege, Univerzitet u Kopenhagenu organizuje seriju seminara na temu epidemiologije, koji će biti održani 25. novembra, 30. novembra i 2. decembra.

Više

Konferencija Environmental Research 2021

Environmental Research 2021 is a free-to-attend virtual conference for the international community that brings together leading environmental scientists and influencers to share knowledge and address important global challenges relating to the environment and sustainability.

Više

Poziv za radionicu

VIRTUAL WORKSHOP ON TIME SERIES DESING TO ESTIMATE SHORT TERM EFFECTS OF ENVIRONMENTAL HEALTH RISK FACTORS IN THE EASTERN MEDITERRANEAN AND MIDDLE EAST (EMME) Monday, October 11th 2021, 12:30 to 14:30, Central European Summer Time (CEST)

Više

Poziv za učešće u seriji vebinara u okviru istraživačkog programa East-West-Dialogue

U okviru DAAD projekta koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg, od 08.09. – 07.12.2021. biće organiziovana serija vebinara.

Više

Poziv za učešće na DIGITALNOJ KONFERENCIJI u okviru projekta Democratia - Aqua – Technica II

U okviru DAAD projekta Democratia - Aqua – Technica II koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg, od 23 – 24.09.2021. biće organiziovana druga digitalna konferencija: „Održivo upravljanje vodnim resursima u cilju promocije smanjenja regionalnih i lokalnih sukoba u distribuciji”

Više

Serija webinara o zagađenju vazduha i zdravlju u Jugoistočnoj Evropi

Institut Health Effects organizuje seriju online seminara u vezi sa zagađenjem vazduha i uticajem na zdravlje stanovništva Jugoistočne Evrope. Detaljne informacije o prvom seminaru koji se održava 1. oktobra 2021. godine.

Više

Poseta Departmanu za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu u okviru Projekta LiBAir

U periodu od 29. juna do 4. jula 2021. godine, u okviru naučnoistraživačkog Projekta pod nazivom Role of human exposure assessment in air quality management: links between risk factor and health outcomes (LiBAir, evidencioni broj 6461896), realizovana je poseta Departmanu za javno zdravlje Univerziteta u Kopenhagenu.

Više

Obaveštenje za kandidate koji su konkurisali na studijski program Inženjerstvo zaštite na radu

Poštovani budući studenti, S obzirom na to da je broj zainteresovanih kandidatata za upis na studijski program Inženjerstvo zaštite na radu veći od raspoloživog broja mesta, obaveštavamo Vas da su prve dve godine ovog programa identične kao i na programu Inženjerstvo zaštite životne sredine, gde ima više mesta za upis. Upisom na studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine, nakon prve ili druge godine imate mogućnost da se prebacite na Inženjerstvo zaštite na radu bez razlike ispita i redovno nastavite studiranje. Ukoliko imate pitanja u vezi sa studijskim programima Inženjerstvo zaštite na radu i Inženjerstvo zaštite životne sredine možete se obratiti email: ftnzastita@uns.ac.rs

Više

Pročitajte šta o mogućnostima usavršavanja u inostranstvu kažu naši diplomirani studenti Srđana i Sabolč

Zovem se Srđana Kolaković i osnovne i master studije završila sam na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, a zatim sam završila još jedne master studije iz oblasti tretmana otpadnih voda na Univerzitetu u Firenci, Italija. Na master studijama sam se usmerila na oblast upravljanje i tretman otpadnih voda koja je samo jedna od oblasti za koju studenti mogu da se opredele pohađajući izborne predmete.

Više

Obeležavanje svetskog dana zaštite životne sredine i događaj "in memoriam" prof. dr Milana Dimkića

U petak 04.06.2021. u prostorijama Fakulteta tehničkih nauka povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i zahvaljujući podršci Uprave Fakulteta tehničkih nauka i Direktora Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Prof. dr Dejana Ubavina, održan je skup i događaj „in memoriam“ profesora Milana Dimkića, kao i povodom objavljivanja međunarodne monografije "Alluvial Aquifer Processes".

Više

Konkursi za upis na osnovne, master, specijalističke i doktorske studije

Fakultet tehničkih nauka objavljuje Konkurs za upis studenata u I godinu osnovnih akademskih/strukovnih, master akademskih/strukovnih, specijalističkih akademskih i doktorskih akademskih studija za školsku 2021/22. godinu.

Više

Naučno istraživačka delatnost na Departmanu za IZŽS i ZNR

Istraživač saradnik i student doktorskih studija M.Sc Nikolina Tošić sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, bavi se upravljanjem otpadom. Predmet istraživanja doktorske disertacije Nikoline Tošić je rаzvој inоvаtivnе mеtоdе zа еvаluаciјu kvаlitеtа uprаvlјаnjа оtpаdоm primеnоm аnаlizе tоkоvа mаtеriјаlа i supstаnci.

Više

Primena “Internet of Things” tehnologije u oblasti monitoringa kvaliteta vazduha low cost senzorima

Evropski gradovi, kao i mnogi drugi gradovi širom sveta, suočavaju se sa ozbiljnim izazovima u rešavanju problema zagađenja vazduha. Kvalitet vazduha se dominantno opisuje sa pet polutanata - ugljendioksid (CO2), ugljenmonoksid (CO), ozon (O3), azotdioksid (NO2) i suspendovane čestice (PM).

Više

17. letnja škola RECETOX centra, Univerzitet Masarik, Brno, Češka

RECETOX centar, univerziteta Masarik u Brnu organizuje besplatnu letnju školu "Social and Environmental Epidemiology", online preko MS Teams platforme.

Više

Tid(y)Up projekat - uzorkovanje mikroplastike

U okviru Interreg Tid(y)Up projekta organizovana trodnevna kampanja uzorkovanja mikroplastike na rekama Dunav i Tisa

Više

Naučno istraživačka delatnost na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Istraživač saradnik i student doktorskih studija MSc Sonja Dmitrašinović sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, bavi se aerozagađenjem. Predmet istraživanja doktorske disertacije Sonje Dmitrašinović je prostorna i vremenska varijabilnost koncentracija finih čestica PM2.5 u ambijentalnom vazduhu, na urbanom području opštine Novi Sad.

Više

SWARM Projekat

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu sa kolegama sa Departmana za građevinarstvo uključeno je u realizaciju Erasmus plus projekta Strengthening of master curricula in water resources management for the Western Balkans HEIs and stakeholders – SWARM.

Više

Virtuelna letnja škola “Hazardous substances“

Dragi studenti, Tradicionalna letnja škola pod nazivom “Hazardous substances“ koja se održava u okviru CEEPUS mreže “Training and research in environmental chemistry and toxicology“  u periodu od 03.-17.05.2021. godine biće realizovana u nešto drugačijem, virtuelnom formatu. U okviru letnje škole očekuje vas sadržajan program i interesantna predavanja sa fokusom na opasne materije u životnoj sredini. Detaljniji program, satnicu, kao i teme koje će biti obrađivane možete videti na priloženoj slici.

Više

DAAD DEMOCRATIA-AQUA-TECHNICA projekat

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu Fakulteta tehničkih nauka tokom 2021. godine realizuje sa SRH Hochschule Heidelberg DAAD projekat pod nazivom Democratia - Aqua - Technica II. Projekat predstavlja nastavak Democratia - Aqua – Technica projekta koji finansira DAAD, budžetom federalnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Fokus projekta usmeren je ka inovativnim konceptima tehničkih rešenja za održivo upravljanje vodnim resursima i promociji smanjenja regionalnih i lokalnih konflikata pri angažovanju civilnog društva.

Više

Stručna poseta Budimpešti u okviru Tid(y)Up projekta

U okviru projekta Tid(y)Up predstavnici Departmana su u periodu od 14. do 16.04.2021. godine posetili Budimpeštu sa ciljem učestvovanja u projektnim aktivnostima vezanim za uzorkovanje mikroplastike u reci Dunav

Više

Monografija "ALLUVIAL AQUIFER PROCESSES"

Sa posebnim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je renomirana međunarodna izdavačka kuća “IWA Publishing”  izdala Monografiju pod naslovom: “Alluvial Aquifer Processes” – PROCESI U ALUVIJALNIM AKVIFERIMA.

Više

Iskoraci zelenih tehnologija, program „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije

Principi zelene hemije i inženjerstva podrazumevaju dizajniranje hemijskih proizvoda i projektovanje tehnoloških procesa kojima se smanjuje ili eliminiše upotreba i nastajanje opasnih supstanci.

Više

Naučno istraživačka delatnost na Departmanu

Zagađenje vazduha postaje sve veća pretnja zdravlјu stanovništva i ekosistema u urbanim sredinama. Polutanti koji najviše zabrinjavaju predstavljaju čestice prečnika u opsegu 1-10 µm. Ove čestice mogu sadržati vezana toksična jedinjenja poput teških metala i policikličnih aromatičnih uglјovodonika, a zahvaljujući malim dimenzijama omogućavaju njihovu efikasnu isporuku respiratornom sistemu i krvotoku.

Više

Alumni klub #ZaštitaFTN Sandra Baljak

Zovem se Sandra Baljak, radim u kompaniji Grundfos Srbija d.o.o. u Inđiji, kao praktikant zaštite životne sredine. Završila sam osnovne studije 2016. godine i master studije 2019. godine, smer Inženjerstvo zaštite životne sredine.

Više

Konkurs DBU fondacije

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavljuje informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama u Nemačkoj (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije, privatne kompanije).

Više

Alumni klub #ZaštitaFTN Ivana Galić

Moje ime je Ivana Galić. Zaposlena sam na poziciji Referent za BZR i ZOP u kompaniji „Energotehnika Južna Bačka“ d.o.o. iz Novog Sada, koja se bavi izgradnjom i održavanjem elektroenergetskih postrojenja svih naponskih nivoa, proizvodnje energije i opreme za strane i domaće klijente. Završila sam osnovne studije na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine u novembru 2017. godine, a master studije na istom u oktobru 2020. godine.

Više

Projekat Biogas initiative

Projekat Biogas initiative je deo Evropske klimatske inicijative (European Climate Initiative– EUKI), čiji je cilj da podstiče očuvanje klime kroz sprečavanje emisija gasova staklene bašte.

Više

Poziv za učešće na konferenciji "World Water Day"

Poziv za učešće na digitalnoj konferenciji "World Water Day" koja će se održati u ponedeljak 22. marta na Svetski dan voda.

Više

Realizacija Projekta LiBAir na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

U decembru 2020. godine između Fakulteta tehničkih nauka i Fonda za nauku Republike Srbije potpisan je Ugovor o finansiranju realizacije naučnoistraživačkog Projekta pod nazivom Role of human exposure assessment in air quality management: links between risk factor and health outcomes (LiBAir, evidencioni broj 6461896), u okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom: Vaučeri za razmenu znanja. Projektni tim sa Fakulteta tehničkih nauka čine prof. dr Jelena Radonić, rukovodilac Projekta, prof. dr Maja Turk Sekulić, dr Dragan Adamović, vanredni profesor, dr Zoran Čepić, docent, i dr Maja Brborić, istraživač saradnik.

Više

Učesnici TidyUp projekta iz Mađarske sprečili širenje talasa zagađenja na reci Tisi

Početkom godine kao posledica velikih količina padavina, došlo je do izlivanja pritoka reke Tise u Ukrajini i Rumuniji što je prouzrokovalo pojavu talasa kontaminacije na jednoj od najzagađenijih Evropskih reka. Nevladine organizacije i lokalne ustanove iz sektora za upravljanje vodama u Mađarskoj radile su na prevenciji pojavljivanja zagađenja i u Srbiji.

Više

Gostovanje prof. dr Dragana Adamovića i istraživača pripravnika Veselina Bežanovića na Radio-televiziji Vojvodine

U emisiji Them Rromano, 02.02.2021. godine, gostovali su vanr. prof. dr Dragan Adamović i istraživač pripravnik Veselin Bežanović

Više

Konkurs za angažovanje Stručnjaka za zaštitu životne sredine

Konkurs za angažovanje Stručnjaka za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja

Više

European Climate Initiative (“EUKI”) 2020

Obaveštavamo vas da je Fakultetu tehničkih nauka odobren projekat u okviru European Climate Initiative (“EUKI”) 2020, instrumenta za projektno finansiranje od strane Nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost (BMU), pod nazivom Initiative on small biogas facilities for manure to attain GHG mitigation in agriculture (Biogas initiative).

Više

INTERREG DTS Tid(y)Up projekat

Departman za IZŽS učesnik novog EU projekta Tid(y)Up u okviru INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa

Više

Projekat H2020_Insurance

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu učestvuje, kao koordinator za Srbiju, u realizaciji projekta H2020_Insurance, koji je ujedno prvi razvojno-istraživački projekat koji je Fakultet tehničkih nauka dobio iz poziva Evropske komisije za Istraživanje i inovacije (Horizon 2020 I The EU Framework Programme for Research and Innovation).

Više

Nemanja Stanisavljević govori za Magazin energetskog portala

Intervju sa Nemanjom Stanisavljevićem za Magazin energetskog portala

Više

Osnovnoškolci ponovo u poseti Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Učenici IV-5, učiteljice Sofija Babić, iz osnovne škole „Jovan Popović“ u Novom Sadu, bili su gosti Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Više

Učenici Osnovne škole „Jovan Popović" na nastavi na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Učenici II-1 razreda, Osnovne škole „Jovan Popović“, prisustovali su 26. februara 2020. godine vanučioničkoj nastavi iz predmeta Svet oko nas na Departmanu za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Više

Rezultati konkursa za odlazak na stručnu ekskurziju u Nemačku

Sponsored by the DAAD with funds from the German Federal Foreign Office (AA)

Više

Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita

Pripremna nastava biće realizovana tokom tri subote (25.04, 9.05. i 16.05.2020.) u trajanju 9h - 11h na Fakultetu tehničkih nauka.

Više

Poziv na stručnu ekskurziju u Nemačku

Sponsored by the DAAD with funds from the German Federal Foreign Office (AA)

Više

Prvi Radni sastanak studenata doktorskih studija DIFENEW 2019

U Decembru održan prvi radni sastanak studenata doktorskih studija DIFENEW SWM.

Više

Dve decenije postojanja studijskog programa inženjerstva zaštite životne sredine

06. decembra 2019. godine održana je svečanost povodom 20 godina postojanja studijskog programa inženjerstva zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Više

Stručna poseta fabrici Tarkett, Bačka Palanka

18.12.2019. stručna poseta fabrici Tarkett iz Bačke palanke za studente završnih godina

Više

Poseta studenata preduzeću JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad

Studenti master akademskih studija Inženjerstvo zaštite životne sredine posetili su 23. decembra 2019. fabriku vode u Novom Sadu

Više

Zorica Mirosavljević govori za Magazin energetskog portala

Intervju sa Zoricom Mirosavljević za Magazin energetskog portala – „Otpadno staklo u sasvim drugačijem svetlu“

Više

Vebinar Serije 2019 - H2020_Insurance

Vebinar "Using multi-hazard, multi-risk catastrophe models to assess the flood risk under current and future climate change – examples from the Danube River basin" u okviru projekta Oasis Innovation Hub for Catastrophe and Climate Extremes Risk Assessment, H2020_Insurance.

Više

Budi human, recikliraj i ne bacaj

Povodom 20 godina postojanja studijskog programa inženjerstvo zaštite životne sredine, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu organizuje humanitarnu akciju Budi human, recikliraj i ne bacaj.

Više

Predavanja vanr. prof. dr Stanisavljavića i doc. dr Batinića na PNRPU, Rusija

Vanr. prof. dr Nemanja Stanisavljević i doc. dr Bojan Batinić održali su seriju predavanja na Nacionalnom Istraživačkom Politehničkom Univerzitetu Perm (PNRPU - Perm National Research Polytechnic University) u okviru Projekta "Razvoj pametnih sistema za sakupljanje sekundarnih sirovina".

Više

Javna odbrana doktorske disertacije kandidata Miodraga Viškovića

Tema doktorske disertacije: "Unapređenje metoda za utvrđivanje uštede emisija gasova s efektom staklene bašte pri korišćenju biogasa iz kukuruzovine"

Više

Air Serbia - praksa za studente

Praksa za studente u kompaniji Air Serbia, Beograd

Više

Odlazak prof. dr Slobodana Krnjetina u penziju

Prof. dr Slobodan Krnjetin je bio zaposlen na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu je od samog početka realizacije studijskog programa Inženjerstva zaštite životne sredine 1999. godine.

Više

Praksa u kompaniji NORMA GROUP

Poziv za prasku u kompaniji NORMA GROUP iz Subotice

Više

Predavanje dr Marka Tagarta iz Škotske

Poziv da prisustvujete predavanju koje će održati dr Mark Tagart sa Environmental Research Institute (ERI), University of the Highlands and Islands (UHI), Thurso, Škotska.

Više

Stručna poseta Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice i biogasnoj elektrani Gakovac doo u Staroj Moravici

Master i studenti četvrte godine Inženjerstva zaštite životne sredine, kao i studenti treće godine studijskog programa Čiste energetske tehnologije su u okviru predmeta Praktikum zaštite životne sredine, Projektovanje sistema zaštite i Tehnologije energetskog iskorišćenja otpada 21. maja 2019. godine, u organizaciji Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, posetili Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice i biogasnu elektranu Gakovac doo u Staroj Moravici.

Više

Hitno potreban inženjer zaštite životne sredine

FCC Kikinda d.o.o, jedna od vodećih inostranih kompanija koja se bavi upravljanjem otpadom na teritoriji Srbije, hitno traži inženjera zaštite životne sredine za posao na području Kikinde.

Više

Alumni klub #ZaštitaFTN Verica Simić

Moje ime je Verica Simić i radim kao asistent na projektima u domaćoj kompaniji ENVICO d.o.o. iz Beograda, koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti zaštite životne sredine.

Više

Poziv za učestvovanje na Radionici za osmišljavanje i razvoj poslovnih ideja u oblastima cirkularne i zelene ekonomije

Radionica za osmišljavanje i razvoj poslovnih ideja u oblastima cirkularne i zelene ekonomije 27. maj 2019, Beograd

Više

Zaštitijada 2019

Više od 70 studenata Departmana za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu učestvovalo je  na ovogodišnjoj 16. po redu Zaštitijadi održanoj na Adi Bojani u Crnoj Gori u periodu od 08 – 12.05.

Više

Poziv za upis na studijske programe: Inženjerstvo zaštite životne sredine, Inženjerstvo zaštite na radu i Čiste energetske tehnologije

Dragi maturanti, budući studenti pozivamo Vas da upišete studije Inženjerstva zaštite životne sredine, Inženjerstva zaštite na radu i Čistih energetskih tehnologija i da zajedno rešavamo probleme za dobrobit svih nas.

Više

Svečana promocija master inženjera maj 2019

Svečana promocija i dodela diploma master inženjerima održana je 16. maja 2019. godine u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka

Više

Poziv za CLIMATE LAUNCHPAD takmičenje

Pozivamo vas da učestvujete u CLIMATE LAUNCHPAD takmičenju - najvećem svetskom takmičenju zelenih poslovnih ideja. Postoji mnogo sjajnih ideja za suprotstavljanje klimatskim promenama i smanjenje štetnih emisija. Zahvaljujući podršci i podučavanju, dobre ideje mogu postati stvarnost.

Više

Summer School 2019 (Czech Republic)

15th Summer School on Toxic Compounds in the Environment 2019 together with 3rd HBM4EU Training School (17-21June 2019, RECETOX, University Campus building A29, Brno, Czech Republic)

Više

Poziv za upis na studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine

Republika Srbija spada u red zemalja koje do sada nisu posvećivale dovoljno pažnje zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Uočeni su brojni problemi u gotovo svim delovima životne sredine, te se očekuje da će životna sredina biti jedna od najizazovnijih oblasti za dostizanje standarda EU.

Više

Poziv za upis na studijski program Inženjerstvo zaštite na radu

Renomirane kompanije koje diktiraju trendove u poslovanju ne čekaju da ih restriktivne zakonske obaveze nateraju da primene mere zaštite na radu. Njihov stav je da je bezbednost i zdravlje zaposlenih na prvom mestu, jer je to najbolje ne samo za radnika već i za kompaniju. Ovakvih preduzeća već sada ima mnogo na tržištu, uz tendenciju da ih bude još više, što nesumnjivo ukazuje na činjenicu da će se još više povećati potrebe za mladim kvalifikovanim kadrovima iz oblasti zaštite na radu.

Više

Poziv za upis na studijski program Čiste energetske tehnologije

Dragi maturanti, budući studenti pozivamo Vas da upišete studijski program Čiste energetske tehnologije i da zajedno rešavamo probleme za dobrobit svih nas. Studijski program Čiste energetske tehnologije je koncipiran kao interdisciplinaran studijski program, koga dominantno čine dve naučne oblasti, mašinsko inženjerstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Više

Studentska konferencija i stručna poseta postrojenjima za tretman otpada i otpadnih voda u Sofiji, Bugarska

Studentska konferencija i stručna poseta postrojenjima za tretman otpada i otpadnih voda u Sofiji, Bugarska 27.03. – 29.03.2019.

Više

OBAVEŠTENJE O PROMENI TERMINA BESPLATNE PRIPREMNE NASTAVE

Termini pripremne nastave pomeraju se na tri uzastopne nedelje 05.05, 12.05. i 19.05. Na kraju pripremne nastave, za sve koji su prisustvovali, organizovaće se probni test sklonosti.

Više

Poziv na volontersku akciju "Tvrđava bez smeća"

Akcja "Tvrđava bez smeća" TBS2 -Hold-the-line- zakazana je za 10.03.2019. TBS2 predstavlja nastavak akcija udruženja Ugripa u kome je iz podzemlja tvrđave Petrovaradin iznešeno u poslednje 3 godine preko 250 tona otpada i samoniklog rastinja.

Više

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA OTPAD KAO ENERGENT-OKEj

19-20.02.2019. održana je završna konferencija projketa OKEj

Više

Promocija doktora nauka 2018. godne

Tokom meseca decembra 2018. godine promovisano je 6 doktora nauka sa Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Više

Drugi Radni sastanak međunarodnog projekta H2020_Insurance - Oasis Innovation Hub for Catastrophe and Climate Extremes Risk Assessment

Projekta H2020_Insurance - Oasis Innovation Hub for Catastrophe and Climate Extremes Risk Assessment - Nosilac Projekta je Institut za istraživanje klimatskih promena iz Potsdama, Nemačka, dok je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu jedan od partnera u realizaciji projektnih aktivnosti.

Više

U Srbiji potražnja za kadrom u oblasti zaštite životne sredine

Promene koje se poslednjih godina dešavaju na polju industrijske proizvodnje, kao i porast broja inostranih kompanija i konsultantskih kuća u Srbiji, dovele su do većeg interesovanja poslodavaca za stručnjacima iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine.

Više

Poziv za radionicu i predavanje profesora Karl Royle

Radionica pod nazivom "Agile for Education" se održava 06.02.2019. godine u 11 h u Multimedijalnoj sali Rektorata UNS-a (Zbog ograničenog broja mesta za radionicu je potrebno da zainteresovani potvrde prisustvo). Predavanje pod nazivom "Learning to be Human - Education in the Post Digital World" se održava 07.02.2019. godine u 12 h u Amfiteatru Rektorata UNS-a.

Više

Sastanak pravnih lica i preduzetnika koji poseduju licencu za obavlјanje poslova u oblasti bezbednosti i zdravlјa na radu

Sastanak je organizovan po pozivu Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprave za bezbednost i zdravlјe na radu, 23.01.2019. godine, sa ciljem razmene iskustava i predloga za unapređenje poslova bezbednosti i zdravlјa na radu pravnih lica i preduzetnika sa licencom.

Više

Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita

I ove godine organizujemo besplatnu pripremnu nastavu za test sklonosti za sve zainteresovane maturante

Više

Kick-off meeting SENVIBE

Erazmus+ Projekta SENVIBE - Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering

Više

Poziv za studente svih nivoa studija

Поштованe и уваженe колегинице и колеге, Клуб професора емеритуса Универзитета у Новом Саду у сарадњи са Ректоратом Универзитета, у оквиру активности Пројекта „Развој савремених курикулума у високом образовању“ подржаног од Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, организује и са посебним задовољством Вас позива на предавање еминентног госта др Бориса Кавура.

Više

Poseta kolega sa North Highland koledža iz Velike Britanije

Poseta kolega sa North Highland koledža iz Velike Britanije Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, Fakulteta tehničkih nauka

Više

Poziv za studente osnovnih i master studija

Poziv za studente osnovnih, master i doktorskih studija smerova Inženjerstva zaštite životne sredine, Inženjerstva zaštite na radu i Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara

Više

Poziv za studente osnovnih, master i doktorskih studija

Poziv za studente osnovnih, master i doktorskih studija smerova Inženjerstva zaštite životne sredine, Inženjerstva zaštite na radu i Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara

Više

Dan otvorenih vrata "Biću student FTN-a"

Departman za inženjertsvo zaštite životne sredine i zaštite na radu učestvovao je na manifestaciji Dan otvorenih vrata "Biću student FTN-a" koja je organizovana 24.11.2018.

Više

Projekat SENVIBE

SENVIBE je motivisan Poglavljem 27 iz pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koje je posvećeno životnoj sredini i sadrži alarmantnu ocenu da „u oblasti buke nije napravljen nikakav napredak, te su potrebna strateška ulaganja, unapređenja i investicije“.

Više

Predavanje prof. dr R. Rajovića

Предавање проф. др Ранка Радовића Тема: ОДНОС НАСТАВНИКА И СТУДЕНАТА КРОЗ ПРИЗМУ НОВИХ ОБРАЗОВНИХ ПРИОРИТЕТА: ГУБИТАК КРЕАТИВНОСТИ И ВРЕМЕНА ЗА ОТКРИВАЊЕ

Više

Projekat DANUBE S3 CLUSTER

Projekat u okviru Transnacionalnog programa Dunav

Više

Predstavnici Departmana na Međunarodnom simpozijumu o analitičkim i problemima životne sredine - Segedin (Mađarska)

Tradicionalno, početkom oktobra, u Segedinu se organizuje međunarodni simpozijum na kojem stručnjaci iz regiona razmenjuju iskustva o problemima u oblasti analitičke hemije i savremenim trendovima u oblasti zaštite životne sredine.

Više

Predavanje "Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promene"

6. jula u 10-12 čаsоvа u učionici O12 na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, Fakulteta tehničkih nauka

Više

Svečana promocija - maj 2018.

Svečana promocija održana 17.05.2018. godine u Svečanoj sali FTN-a

Više

Festival nauke i obrazovanja 2018.

12.05. i 13.05.2018. godine održan je Festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu na platou ispred Fakulteta tehničkih nauka

Više

Osnovnoškolci na nastavi na Departmanu za inženjerstvo zaštite životne sredine

Učenici II-5 razreda Osnovne škole „Jovan Popović“ u poseti Departmanu za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Više

Predavanje profesora Au

14.05.2018. održaće se predavanje pod nazivom "Experimental Design and Scientific Writing for Publication in High Impact Journals".

Više

Sastanak radne grupe

Sastanak radne grupe za izradu nove Strategije bezbednosti i zdravlјa na radu u Republici Srbiji za period od 2018. do 2022. godine.

Više

DBU stipendije

Nemačka fondacija za zaštitu životne sredine - DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) dodeljuje stipendije master diplomcima u zemljama centralne i istočne Evrope u oblasti zaštite životne sredine i zaštite prirode

Više

Javna odbrana doktorske disertacije kandidata Zorana Čepića

Uspešno odbranjen doktorat pod nazivom „Matematičko modelovanje sagorevanja pšenične slame u nepokretnom sloju sa aspekta uticaja promene parametara procesa“.

Više

Besplatna pripremna nastava

Besplatna pripremna nastava za polaganje testa sklonosti u okviru prijemnog ispita

Više

WORKSHOP “Program in Host Institution WITHOUT technical visit”

Nakon uspeha Prve trening škole, održane u Hamburgu 2017. godine, Flying Academy će 7. Februara 2018. godine okupiti mlade istraživače u Novom Sadu.

Više

Stručna poseta BIS reciklažnom centru

Stručna poseta 15.12.2017. BiS reciklažnom centru u Omoljici kod Pančeva.

Više

Čestitka

Srećni božićni i novogodišnji praznici

Više

Svečana promocija

Svečana promocija i dodela diploma master inženjerima

Više

Dobrodošli na naš novi sajt

Dobrodošli na novi sajt Departamana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Više

Stručna poseta Bijeljini i Ugljeviku 2017

Stručna poseta sanitarnoj deponiji u Bijeljini (Eko – Dep) i rudniku i termoelektrani u Ugljeviku (RiTE) 4-5.12.2017.

Više

Stručna poseta štampariji Color press group 2017

Poseta štampariji Color Press Group, Ogranak CMI - Color Press Magazini Novi Sad 7.12.2017.

Više

Stručna poseta Subotici 2017

Studijska poseta Arhus centru i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici 13.11.2017.

Više

Stručna poseta fabrici Tarkett, Bačka Palanka

Stručna poseta fabrici Tarkett 9.11.2017.

Više

Pozivnica za predavanje prof. dr Ranka Rajovića

ОДНОС НАСТАВНИКА И СТУДЕНАТА КРОЗ ПРИЗМУ НОВИХ ОБРАЗОВНИХ ПРИОРИТЕТА: ГУБИТАК КРЕАТИВНОСТИ И ВРЕМЕНА ЗА ОТКРИВАЊЕ Предавач: др Ранко Рајовић Датум и време: Уторак, 20. новембар 2018. године у 10:30 – 12:00 часова Место: Амфитеатар Централне зграде Универзитета у Новом Саду, ул. Др Зорана Ђинђића 1

Više

Prijava za realizaciju praktične nastave

Obaveštavamo Vas da su Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski Sekretarijat za Urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, sklopili sporazum o realizaciji stručne prakse za studente IZŽS tokom 2023. godine.

Više

Prijava za realizaciju praktične nastave

Obaveštavamo Vas da su Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine i Pokrajinski Sekretarijat za Urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, sklopili sporazum o realizaciji stručne prakse za studente IZŽS tokom 2023. godine.

Više

Prijava na sajt