Poziv za upis na studijski program Čiste energetske tehnologije

09.04.2019

Studijski program Čiste energetske tehnologije je koncipiran kao interdisciplinaran studijski program, koga dominantno čine dve naučne oblasti, mašinsko inženjerstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Rast energetske potrošnje u svim oblastima ljudske delatnosti, rast ljudske populacije, ograničena količina fosilnih goriva i značajan porast koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi, nametnuli su potrebu traganja za novim energetskim tehnologijama, koje će biti efikasnije, i za novim vrstama energetskih izvora, koji će biti obnovljivi. Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u svojoj primeni koriste vrlo različite tehnologije. Mere energetske efikasnosti se odnose na metode i sredstva za smanjenje potrošnje energije unapređenjem korišćenja uređaja, poboljšanjem servisa i održavanjem, zamenom sistema upravljanja itd. Najbolje dostupne energetske tehnologije predstavljaju tehnologije koje nude i najsavremenija rešenja za zaštitu životne sredine. Emisije nastale iz procesa ovih tehnologija su dovedene do minimuma. Najbolje dostupne tehnologije su definisane različitim protokolima Evropske unije i počele su da se primenjuju u našoj zemlji.

U vremenu traganja za  putevima dostizanja održivog društvenog razvoja kao i povećanja energetske efikasnosti u svim  sektorima izražena je težnja i potreba integrisanja raznih specijalnih znanja. Studijski program Čiste energetske tehnologije nudi upravo takvu  integraciju i obrazovanog inženjera kakvog novo tržište sve više zahteva.

Dragi maturanti, budući studenti pozivamo Vas da upišete studijski program Čiste energetske tehnologije i da zajedno rešavamo probleme za dobrobit svih nas.

O konkursu, pripremnoj nastavi, zbirci zadataka, informacijama o prijemnom ispitu, rezultatima prijemnog ispita, uslovima i terminu upisa, neophodnoj dokumentaciji za upis, kao i o načinu upisa studenata možete više saznati ovde

Takođe, možete nas kontaktirati putem:

FB stranica studijskog programa: Čiste energetske tehnologije

FB stranica Departmana: Departman za inženjersto zaštite životne sredine i zaštite na radu

FB grupa: Biću student FTN - upis 2019

E-mail adrese: ftnzastita@uns.ac.rs

 

Nadam se da ćete prepoznati svoju šansu i upisom na ovaj prestižni fakultet učiniti prvi korak ka ličnom uspehu u interesu cele planete.

Prof. dr Branka Gvozdenac Urošević

Rukovodilac studijskog programa Čiste energetske tehnologije

Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad

 

Prijava na sajt