Poziv za učešće u letnjoj školi u Ljubljani

22.03.2022

                                                               Poziv za učešće u letnjoj školi u Ljubljani

 

CEEPUS je program akademske razmene studenata i nastavnika iz centralne i južne Evrope koji je započeo 1999. godine, čije je sedište u Beču, Austrija. Program se zasniva na međunarodnom sporazumu o saradnji na polju obrazovanja i usavšavanja. Potpisnice ovog programa su Austrija, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. CEEPUS omogućava stipendiranu mobilnost studenata i nastavnika između zemalja članica CEEPUS mreža.

Osnovni ciljevi Programa su:

  • Uspostavljanje multilateralne dimenzije kroz akademsku mobilnost unutar regiona centralne i južne Evrope
  • Promovisanje celokupnih programa i mreža, naročito mreža zajedničkih diploma (Joint Degree Networks)
  • Promovisanje razumevanja i specifičnosti regiona
  • Doprinos u uspostavljanju Evropskog prostora visokog obrazovanja (European Higher Education Area)

CEEPUS podržava mobilnost studenata osnovnih, master i doktorskih studija, kao i mobilnost nastavnog osoblja. CEEPUS mreža Nastava i istraživanje u oblasti hemije životne sredine i toksikologije (CEEPUS network Teaching and research in environmental chemistry and toxicology) je interdisciplinarna mreža, koja pokriva komplementarne oblasti obrazovanja i istraživanja u oblasti zaštite životne sredine kao i hemije životne sredine. Profesori i studenti sa Fakulteta tehničkih nauka, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, aktivno učestvuju u radu mreže.

Fakultet zdravstvenih nauka, Univerziteta u Ljubljani, koordinator CEEPUS mreže Nastava i istraživanje u oblasti hemije životne sredine i toksikologije, tradicionalno organizuje za studente Letnju školu. Kroz aktivnosti organizovane u okviru Letnje škole studentima se pruža mogućnost da prošire znanja i iskustva stečena tokom studija i istraživanja, pod mentorstvom međunarodnog tima stručnjaka u oblasti hemije životne sredine i toksikologije. Predavanja i konsultativni rad sa studentima realizuju profesori iz zemalja članica mreže. Program se organizuje u formi predavanja, laboratorijskih vežbi i organizovanih stručnih poseta. Tokom Letnje škole studentima se organizuje obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Ljubljane i pruža prilika da se upoznaju, druže i razmene iskustva sa kolegama koji su studenti bliskih studijskih programa na drugim fakultetima u regionu (univerziteti u Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Tirani, Varšavi, Podgorici, Sofiji, i dr.).

Ove godine, tradicionalna letnja škola u okviru CEEPUS programa SI-0905-08-2122 - Training and research in environmental chemistry and toxicology, održaće se uživo na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani, Slovenija, u periodu od 03. do 20. maja 2022. godine.

Svi studenti Fakulteta tehničkih nauka zainteresovani za učešće u ovogodišnjoj Letnjoj školi mogu se obratiti, putem maila,  prof. dr Maji Turk Sekulić (majaturk@uns.ac.rs), koja duži niz godina učestvuje u nastavnom i naučnom procesu na Zdravstvenom fakultetu u Ljubljani i sa velikim zadovoljstvom preporučuje studentima da se prijave za Letnju školu i steknu jedno vredno profesionalno i lično iskustvo.

Prijava na sajt