Dve decenije postojanja studijskog programa inženjerstva zaštite životne sredine

10.01.2020

06. decembra 2019. godine održana je svečanost povodom 20 godina postojanja studijskog programa inženjerstva zaštite životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Studijski program inženjerstva zaštite životne sredine osnovan je 1999. godine kao odgovor na rastuće potrebe industrije, privrede i nacionalnih institucija za profilom inženjera multidisciplinarne oblasti zaštite životne sredine.  U godinama koje su usledile, prateći potrebe tržišta i planove razvoja Republike Srbije, Departman je akreditovao još tri studijska programa na kojima svoja akademska zvanja trenutno stiče preko 900 studenata na svim nivoima studija.

U okviru oficijalnog dela svečanosti svim prisutnima obratili su se Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, Prof. dr Dejan Ubavin, direktor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu i Prof. dr Jelena Radonić, šef katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, nakon čega je usledila dodela priznanja istaknutim pojedincima za poseban doprinos pružen ovom studijskom programu. Zahvalnica za podršku u realizaciji obrazovnih i naučnoistraživačkih aktivnosti Departmana uručena je prof. dr Radetu Doroslovačkom, dekanu FTN-a. Dr Sabolč Pap i diplomirani inženjer zaštite životne sredine Mladenka Novaković dobili su Nagrade kao mladi istraživači za naučni doprinos i poseban doprinos razvoju Laboratorije za monitoring životne i radne sredine, respektivno. Jasmini Kordić uručena je Nagrada za najboljeg studenta studijskog programa inženjerstva zaštite životne sredine u prethodnih 10 godina. Kao jedna od vrlo važnih karika u razvoju Departmana svakako je saradnja sa privredom u kojoj se posebno istakao Prof. dr Đorđe Đatkov, dobitnik nagrade za izuzetan doprinos pružen u ovom segmentu. Posebno su nagrađeni profesori koji su celokupni dosadašnji rad posvetili razvoju oblasti inženjerstva zaštite životne sredine u našoj zemlјi. Prof. dr Goranu Vujiću uručena je Nagrada za posebne zasluge u osnivanju i razvoju Departmana, a prof. emeritus dr Mirjani Vojinović-Miloradov Nagrada za životno delo i doprinos u oblasti inženjerstva zaštite životne sredine.

U nedelji obeležavanja jubileja, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu organizovao je niz aktivnosti koje uključuju Humanitarnu akciju „Budi human, recikliraj i ne bacaj“ u okviru koje su sve prikupljene stvari (igračke, knjige, garderoba) donirani Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu i Prihvatilištu za decu „Sigurna dečija kuća“.

Prijava na sajt