Tisa Ekspedicija i Laboratorija plastičnih pirata

14.10.2021

U okviru Interreg projekta TidyUp koji Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih nauka realizuje sa partnerima iz još 6 zemalja Evropkse Unije, u petak 15.10. i subotu 16.10. biće organizovan događaj na kom će svi zainteresovani moći da saznaju nešto više o “Tisa Ekspediciji” kao i da pogledaju na koji način funkcioniše moblina “Laboratorija plastičnih pirata” koja će biti postavljena u Jedriličarskom klubu Vojvodina, pored čarde Jedro na Dunavu, u Novom Sadu.

"Tisa Ekspedicija" je započeta 23.jula na izvoru Reke Tise u Ukrajini. "Plastični pirati" i ostali volonteri su tokom leta vršili procenu zagađenja reke Tise od otpada, kao i njeno čišćenje, čime su njihove aktivnosti pozitivno uticale na ostale zemlje sliva: Ukrajinu, Rumuniju Mađarsku, Slovačku i Srbiju.

"Plastični pirati" i članovi ekspedicije su naučili da se plastika iz reke može drobiti, topiti i oblikovati u nove oblike, a upravo za to služi i njihova "Laboratorija" pod nadimkom Mumu. Čudesne transformacije dešavaju se unutar zidova radionice. Deca i zainteresovani mogu da oblikuju razne stvari od plastike za jednokratnu upotrebu izvađene iz reke, a koje će biti korisne godinama ili čak decenijama posle.

"Tisa Ekspedicija" i "Laboratorija plastičnih pirata" biće otvoreni za javnost 15. i 16. oktobra od 09h (petak) odnosno 10h (subota) u Novom Sadu, u Jedriličarskom klubu Vojvodina, pored Čarde Jedro, na Dunavu.

Događaj organizuje udruženje Filmjungle.eu iz Mađarske i Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine sa Fakulteta tehničkih nauka, u okviru Interreg projekta TidyUp.

Logo, company name

Description automatically generated

Prijava na sajt