DBU stipendije

18.04.2018

Nemačka fondacija za zaštitu životne sredine - DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) dodeljuje stipendije visoko kvalifikovanim master diplomcima u zemljama centralne i istočne Evrope sa ciljem profesionalnog usavršavanja u rešavanju problema u oblasti zaštite životne sredine i zaštite prirode u matičnoj zemlji. Ovim programom su obuhvaćene sledeće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Kalinjingrad, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska. DBU stipendija omogućava istraživačima istraživački boravak u nemačkim organizacijama (univerzitetima, institutima, agencijama i upravama za zaštitu životne sredine i zaštitu prirode, firmama, udruženjima).

Trajanje stipendije je najmanje 6 meseci, a maksimalno 12 meseci.

Cilj programa razmene diplomaca je, osim profesionalnog usavršavanja, i uklanjanje barijera i razvoj međunarodne mreže kontakata između eksperata radi razmene znanja, iskustava i informacija. Svake godine se dodeljuje ukupno 60 stipendija za kandidate iz navedenih zemalja.

Na konkurs se mogu prijaviti kandidati iz zemalja centralne i istočne Evrope koji su završili master studije sa visokim prosekom, a diploma ne sme biti starija od 3 godine. Kandidati moraju imati državljanstvo jedne od navedenih država i u periodu prijave na konkurs prebivalište mora biti u matičnoj zemlji. Stipendija se ne može koristiti kao dodatno finansiranje.

Prioritet imaju osobe koje nisu ranije bili u Nemačkoj tokom studija ili u svrhu usavršavanja. Prethodno znanje nemačkog jezika je prednost prilikom izbora. Stipendija nije namenjena za doktorske studije ili za studije u Nemačkoj. Svaka prijava mora sadržati predlog projekta u oblasti zaštite životne sredine i prirode. DBU očekuje prijave iz širokog spektra struka uz uslov da projektna ideja predstavlja doprinos zaštiti prirode i životne sredine u matičnoj zemlji ili u Evropskoj uniji.

 

Link ka konkursu:

https://www.dbu.de/2600.html

Prijava na sajt