Alumni klub #ZaštitaFTN Miloš Kondić

29.03.2019

Moje ime je Miloš Kondić, završio sam osnovne studije Inženjerstva zaštite na radu 2017. godine. Zaposlen sam u preduzeću „Gepard Vis“ d.o.o iz Novog Sada, koja se bavi proizvodnjom obuće i odeće. Nekih dva meseca je prošlo od završetka studija kad sam dobio posao u struci. Kao uslov za dobijanje zaposlenja bilo je neophodno dobro poznavanje engleskog jezika i rada na računaru (word, excel, visio).

Posao koji obavljam u preduzeću obuhvata izradu opštih i pojedinačnih akata iz oblasti zaštite na radu - uputstva za bezbedan rad, uputstva za upotrebu i održavanje mašina, mere za poboljšanje uslova rada. Takođe, organizujem preventivne i periodične preglede i ispitivanja opreme za rad, kao i uslove radne sredine, osposobljavam zaposlene za bezbedan i zdrav rad. Svakodnevno proveravam primene mera za bezbedan rad, a naročito korišćenje opreme za ličnu zaštitu na radu. Vodim evidencije iz ove oblasti. Pored svih obaveza i dalje u ovom poslu najveću muku stvara postupak podizanja svesti zaposlenih u oblasti zaštite na radu. Pored obavljanja poslova zaštite na radu delegiran sam za vođu tima integrisanog menadžmenta sistema od čega vodim 3 standarda, a to su OHSAS 18001 za zaštitu na radu, ISO 14001 za zaštitu životne sredine i ISO 50001 standard za energetsku efikasnost. Kao najnovije izazovno angažovanje napomenuo bih da sam angažovan u timu za izradu studije pod nazivom Fabrika po svim standardima zaštite okoline i energetske efikasnosti.

Moje trenutne težnje su da bolje upoznam i usavršim znanja iz oblasti životne sredine, pogotovo iz oblasti energetske efikasnosti odnosno obnovljivih izvora energije, koje bi mogli da implemetiramo u naš postojeći sistem. Svoju budućnost vidim u učenju o inovativnim pravcima u oblasti zaštite na radu i energetske efikasnosti sa posebnim aspektom na primenu u privredi i digitalnom mogućnostima prikaza.

Kada se osvrnem na studiranje, komunikacija student-asistent/profesor je stvarno bila na odličnom nivou, pogotovo njihova predusretljivost da pomognu studentu. Jedini minus je malo praktičnog rada i informisanja o zakonskim regulativama, kao i ispunjavanja istih kroz papirologiju.

Što se tiče situacije u praksi čini mi se da je zaštita na radu i dalje u prednosti. Manje firme trenutno radije imaju jednog zaposlenog koji obavlja i jedan i drugi posao (zaštite na radu i životne sredine). Najveći problem je nedostatak znanja i kulture u oblasti privrede kada je reč o zaštiti životne sredine. Čini mi se da se i tu stvari menjaju i da sa dolaskom stranih firmi i stranih investitora dolazi do promena i da će svaka oblast na kraju raditi svoj posao.

Prijava na sajt