Alumni klub #ZaštitaFTN Verica Simić

30.05.2019

Moje ime je Verica Simić. Završila sam master studije na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine u oktobru 2018. godine. U aprilu 2018. godine počela sam da radim kao asistent na projektima u domaćoj kompaniji ENVICO d.o.o. iz Beograda, koja se bavi pružanjem konsultantskih usluga u oblasti zaštite životne sredine (https://www.envico.rs/en).

Nakon završetka osnovnih studija u oktobru 2017. godine na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine, upisala sam master studije i u isto vreme intenzivno počela da tražim posao u struci. Nakon šest meseci sam počela da radim. Od dodatnih kvalifikacija poslodavci su podrazumevali znanje rada na računaru, korišćenje MS Office-a i poznavanje engleskog jezika.

Sarađujem sa mnogim domaćim i stranim kompanijama, državnim institucijama i lokalnim samoupravama u Srbiji i državama u okruženju. Učestvujem u izradi dokumentacije i studija u oblasti upravljanja otpadom, vodama, vazduhom, zemljištem, usaglašenosti sa domaćim propisima i međunarodnim standardima u oblasti industrijskog zagađenja, dokumentacije u oblasti integrisanog sprečavanja i kontrole zagađenja, procenama uticaja zatečenog stanja i novih projekata na životnu sredinu, procenama usaglašenosti lokacija ili operatera sa zahtevima zaštite životne sredine i upravljanja vodama (tzv. Due Dilligence faza I i II) za potrebe investitora ili finansijera.

Posao je veoma dinamičan i svakog dana naučim nešto novo. Radim u odličnom timu od devet zaposlenih saradnika raznih struka i preko 50 spoljnih saradnika, kao i u podsticajnom okruženju koje mi pomaže da stalno napredujem.

Generalno, težnje u daljoj karijeri su usmerene na proces stalnog usavršavanja, sticanje novih znanja i veština u oblasti zaštite životne sredine, naročito u oblastima upravljanja otpadom i upravljanja vodama. Cilj mi je da na ovom poslu steknem što više iskustva na što raznovrsnijim projektima. Vrsta posla je takva da traži kontinuirano učenje i usavršavanje. Zbog konstantnih promena propisa ne bih mogla adekvatno da obavljam svoj posao bez stalnog unapređivanja i usavršavanja. Radim u firmi koja je ovo prepoznala i koja nam obezbeđuje interne i eksterne edukacije.

Studiranje je jedan od do sada najboljih razdoblja u mom životu. Departman mi je omogućio sticanje kvalitetnog znanja i dobar temelj za dalje razvijanje. Jedino što je nedostajalo jeste više praktične nastave i više upoznavanja sa domaćom zakonskom regulativom iz oblasti zaštite životne sredine. Da mogu nešto da izmenim više bih se fokusirala na usavršavanje engleskog jezika i traženje prakse tokom studiranja. Takođe, moram da napomenem da sam na fakultetu, pored diplome, stekla i prijatelje za ceo život.

Iz dosadašnjeg iskustva mogu da zaključim da su zaštita na radu i upravljanje otpadom trenutno dve najperspektivnije oblasti.

Prijava na sajt