Stručna poseta Subotici 2017

15.11.2017

Departman za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu organizovao je 13. Novembra 2017.godine studijsku posetu Arhus centru i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, grada Subotice, za studente master studija Fakulteta Tehničkih Nauka iz Novog Sada. 
Studenti su imali priliku da saznaju na koji način funkcioniše i od kojih se segmenata sastoji celokupni proces biološkog tretmana komunalnih otpadnih voda pre njihovog ispuštanja u jezero Palić.
Nakon obilaska gradskog prečistača otpadnih voda, studenti su posetili Regionalni Arhus centar, gde im je emitovan film „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera” i održano stručno predavanje Mišela Romana, diplomiranog hidrologa i savetnika zaduženog za sanaciju jezera Palić i Ludoš, na kom su mogli da vide na koji način se ispunjavaju predložene mere iz „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“ ukupne vrednosti 7,5 miliona evra.
S obzirom da u Srbiji samo 4% od ukupne količine otpadnih voda podleže nekoj vrsti tretmana i da Novi Sad nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ovo je bila jedinstvena prilika za studente da vide ceo proces i bliže se upoznaju sa problemima i onim što ih u budućnosti očekuje kao inženjere zaštite životne sredine.

 

Prijava na sajt