Poziv za upis na studijske programe: Inženjerstvo zaštite životne sredine, Inženjerstvo zaštite na radu i Čiste energetske tehnologije

21.05.2019

Republika Srbija spada u red zemalja koje do sada nisu posvećivale dovoljno pažnje zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Uočeni su brojni problemi u gotovo svim delovima životne sredine, te se očekuje da će životna sredina biti jedna od najizazovnijih oblasti za dostizanje standarda EU. Procenjuje se da će u narednih 20 godina biti potrebno nadoknaditi višedecenijski zaostatak za razvijenim zemljama i investirati preko 10 milijardi evra u unapređenje stanja i izgradnju sistema zaštite životne sredine. Za rešavanje pomenutih problema nisu dovoljni samo novac i zakoni, već su neophodni ljudi, inženjeri zaštite životne sredine, stručnjaci sposobni da kreiraju održiva rešenja, željni i voljni da se stvari promene na bolje, da obezbede sebi i budućim generacijama kvalitetnije i zdravije mesto za život.

Zaštita na radu je mnogo više od zakona. Renomirane kompanije koje diktiraju trendove u poslovanju ne čekaju da ih restriktivne zakonske obaveze nateraju da primenjuju mere zaštite na radu. Njihov stav je da je bezbednost i zdravlje zaposlenih na prvom mestu, jer je to najbolje ne samo za radnika već i za kompaniju. Ovakvih preduzeća već sada ima mnogo na tržištu, uz tendenciju da ih bude još više, što nesumnjivo ukazuje na činjenicu da će se još više povećati potrebe za mladim kvalifikovanim kadrovima iz oblasti zaštite na radu. Intenzivan tehnološki razvoj, brze promene u načinu rada i novi standardi zahtevaju da osobe koja se bave zaštitom na radu imaju savremeno i multidisciplinarno obrazovanje. Inženjerski aspekti zaštite na radu, koji se izučavaju na Fakultetu tehničkih nauka, predstavljaju veoma značajnu dodatnu vrednost koju poslodavci prepoznaju i cene jer znaju da za radnike dobijaju kvalitetno obrazovane pojedince koji mogu da rešavaju aktuelne probleme.

U vremenu traganja za  putevima dostizanja održivog društvenog razvoja kao i povećanja energetske efikasnosti u svim  sektorima izražena je težnja i potreba integrisanja raznih specijalnih znanja. Studijski program Čiste energetske tehnologije nudi upravo takvu  integraciju i obrazovanog inženjera kakvog novo tržište sve više zahteva.

Dragi maturanti, budući studenti pozivamo Vas da upišete studije Inženjerstva zaštite životne sredine, Inženjerstva zaštite na radu i Čistih energetskih tehnologija i da zajedno rešavamo probleme za dobrobit svih nas.

Sve informacije o studijskim programima možete naći u Informatoru za maturante.

O konkursu, pripremnoj nastavi, zbirci zadataka, informacijama o prijemnom ispitu, rezultatima prijemnog ispita, uslovima i terminu upisa, neophodnoj dokumentaciji za upis, kao i o načinu upisa studenata možete više saznati ovde

Takođe, možete nas kontaktirati putem:

FB stranice Departmana: Departman za inženjersto zaštite životne sredine i zaštite na radu

FB grupa: Inženjeri zaštite životne sredine i zaštite na radu i Biću student FTN - upis 2019

E-mail adrese: ftnzastita@uns.ac.rs

 

Nadam se da ćete prepoznati svoju šansu i upisom na ovaj prestižni fakultet učiniti prvi korak ka ličnom uspehu u interesu cele planete.

 

Prof. dr Dejan Ubavin

Direktor Departmana za Inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad

Prijava na sajt