Prezentacija programa stipendija Nemačke fondacije za životnu sredinu

21.05.2024

Промоција програма стипендија Немачке фондације за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) за заинтересоване студенте Универзитета у Новом Саду одржаће се у уторак, 28. маја 2024. године, са почетком у 12 часова, у Ректорату Универзитета у Новом Саду, у мултимедијалној сали - хол у приземљу (Др Зорана Ђинђића 1, Нови Сад). Студенти ће имати прилику да од представника Фондације у Србији добију информације из прве руке о могућности пријаве, условима и другим важним детаљима.

Немачка фондација за животну средину нуди стално отворени конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације, приватне компаније). Програм стипендија подржава најшири спектар струка уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије.

Циљна група су млади истраживачи и професионалци – мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последњих 5 година или мастер студенти при крају студија или студенти докторских студија који нису при крају докторских студија), грађани Србије са пребивалиштем у Србији, са знањем немачког или енглеског језика.

Документа потребна за онлајн пријаву на конкурс су: биографија, предлог пројекта (до три стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), копија дипломе оверена и преведена код судског тумача, писмо препоруке од универзитетског професора и сертификат или потврда о знању немачког или енглеског језика. Препорука, али не и обавеза, је да кандидат сам пронађе ментора и менторску организацију у Немачкој са којом ће договорити предлог пројекта као део пријавне документације. Документација се припрема на енглеском или немачком језику.

Пријаве се узимају у обзир два пута годишње – 5. марта и 5. септембра. Након првог круга селекције кандидата, изабрани кандидати се позивају на интервју. Почетак стипендије је 3-4 месеца након позитивног одговора Комисије за избор нових стипендиста. Прве три седмице боравка у Немачкој подразумевају похађање курсева немачког језика, упознавање са немачком културом и градовима у организацији DBU фондације, а остатак у изабраној организацији. Износ месечне стипендије је 1350 EUR + здравствено осигурање, док су трошкови истраживања углавном покривени од стране институције домаћина. Више информација на: https://www.dbu.de/foerderung/moe-fellowship/serbien/

Поред програма стипендија за младе истраживаче, постоји и програм стипендија за докторске студије у Немачкој.
DBU фондација такође финансира међународне пројекте између организација у Србији и Немачкој.

Локација : Ректорат Универзитета у Новом Саду, мултимедијална сала у приземљу (Др Зорана Ђинђића 1, Нови Сад)

Све информације можете добити ОВДЕ.

Prijava na sajt