Alumni klub #ZaštitaFTN Tamara Ilić

05.04.2019

Moje ime je Tamara Ilić, od nedavno radim u kompaniji Grundfos Srbija d.o.o. u Inđiji na poziciji EHS specialist-chemical management (specijalista za zaštitu životne sredine i bezbednost i zdravlje na radu-upravljanje hemikalijama). Završila sam osnovne i master studije na smeru Inženjerstvo zaštite životne sredine, koje sam upisala 2010. a završila 2015. godine.

Prvi posao u struci sam našla još tokom master studija, međutim nisu bili naročito dobri uslovi. Ono što je najvažnije, dosta toga sam naučila u vezi upravljanja otpadom i time stekla dragoceno iskustvo za dalja zaposlenja.

U današnje vreme se rad na računaru i znanje engleskog jezika skoro i ne smatraju dodatnim već obaveznim znanjima za bilo koju vrstu posla. Ali, na kom nivou ove veštine moraju biti zavisi od pozicije i kompanije za koju radite. Stručni ispiti nisu neophodni za početnu poziciju, ali svakako povećavaju šanse za zaposlenje. Meni lično je engleski postao skoro kao maternji jezik pošto su mi poslednja dva zaposlenja globalne pozicije i svi radni zadaci i dnevna komunikacija sa nadređenima mi je na engleskom. Što se tiče stručnih ispita tokom godina nakon studija polagala sam 3 stručna ispita i smatram da su mi ta uverenja pomogla za dobijanje sve boljih pozicija.

Moja trenutna pozicija u preduzeću je takva da sam fokusirana na poslove savetnika za hemikalije. Obavljam poslove implementacije softvera za interne potrebe pravljenja globalne kompanijske baze SDS. Savetovanje kolega u skladu sa globalnim regulatornim zahtevima u vezi upravljanja hemikalijama. Sprovođenje i sinhronizacija hemijskog menadžmenta na nivou grupe. Generalno, moje težnje su uvek dalji razvoj i sticanje novih znanja i veština. Volela bih da tokom godina postanem sve bolji savetnik za hemikalije i možda time pomognem mlađim kolegama da se lakše afirmišu u ovom aspektu zaštite životne sredine.

Kad se osvrnem na studiranje, najbolja uspomena su prijateljstva od kojih neka traju i dalje, ipak su studentski dani poseban period u životu. Smatram da je jako lepo i korisno iskustvo tokom studija otići na neku inostranu razmenu ili bar konferenciju.

Prednost ovog smera je širina različitih oblasti kojima se Inženjeri našeg profila mogu baviti. Smatram da se ne treba koncentrisati na oblasti koje drugima idu dobro nego na ono što vama najviše prija da radite i u čemu ste stručniji. Ja sam se bavila najviše oblastima upravljanja otpadom i hemikalijama i smatram ih vrlo perspektivnim.

Prijava na sajt