Konkurs DBU fondacije

05.04.2021

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavljuje informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama u Nemačkoj (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije, privatne kompanije).

Program stipendija podržava najširi spektar struka uz uslov da je predlog projekta u oblasti zaštite životne sredine, ekologije, održivog razvoja, klimatskih promena ili obnovljivih izvora energije. Ciljna grupa su mladi istraživači i profesionalci - master diplomci (uz uslov da je diploma stečena u poslednje tri godine ili master studenti pri kraju studija ili studenti doktorskih studija koji nisu pri kraju doktorskih studija), građani Srbije, sa znanjem nemačkog ili engleskog jezika.

Dokumenta potrebna za online prijavu na konkurs su: biografija, predlog projekta (do 3 strane sa opisom problema, metodologijom rada i očekivanim rezultatima), kopija diplome overena i prevedena kod sudskog tumača, pismo preporuke od univerzitetskog profesora, sertifikat ili potvrda o znanju nemačkog ili engleskog jezika. Preporuka, ali ne i obaveza, je da kandidat sam pronađe mentora i mentorsku organizaciju u Nemačkoj sa kojom će usaglasiti predlog projekta.

Dokumentacija treba da bude pripremljena na engleskom ili nemačkom jeziku. Prijave se uzimaju u obzir dva puta godišnje – 5. marta i 5. septembra. Nakon prvog kruga selekcije kandidata, izabrani kandidati se pozivaju na intervju koji se održava krajem septembra ili u oktobru (u uslovima COVID-19 pandemije intervjui se održavaju online). Početak stipendije je 3-4 meseca nakon pozitivnog odgovora Komisije za izbor novih stipendista. Prvi mesec boravka podrazumeva kurseve nemačkog jezika, upoznavanje sa nemačkom kulturom i gradovima u organizaciji DBU fondacije, a ostatak u izabranoj organizaciji.

Iznos mesečne stipendije je 1250 Eur + zdravstveno osiguranje, dok su troškovi istraživanja uglavnom pokriveni od strane host institucije.

Više informacija na:

EN: https://dbu.de/2600.html

DE: https://dbu.de/stipendien_international

Kontakt osobe - Koordinatori DBU programa stipendija za Srbiju:

Nataša Dragutinović, natasha.dragutinovic@gmail.com

Dr Ana M. Petrović, borisavljevic.ana@gmail.com

Molimo posetite FB stranicu Mreže DBU stipendista Srbije na sledećem linku:

https://www.facebook.com/MrezaDBUStipendistaSrbije/

Prijava na sajt