Stručna poseta studenata studijskih programa Inženjerstvo tretmana i zaštite voda i Inženjerstvo zaštite životne sredine sajmu IFAT

06.07.2022

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, tokom 2022. godine realizuje, sa SRH Hochschule Heidelberg, DAAD projekat pod nazivom Democratia - Aqua - Technica III. Projekat predstavlja nastavak Democratia - Aqua – Technica I & II projekata, finansiranih od strane DAAD, budžetom federalnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Fokus projekta usmeren je ka inovativnim konceptima tehničkih rešenja za održivo upravljanje vodnim resursima i promociji smanjenja regionalnih i lokalnih konflikata pri angažovanju civilnog društva.

Kao deo projektnih aktivnosti, za studente oba univerziteta, u periodu od 30.05. – 03.06.2022. finansirana je stručna poseta IFAT sajmu koji je ove godine održan u Minhenu, Nemačkoj. Sajmu je prisustvovalo oko 119.000 posetilaca iz 155 zemalja, u cilju upoznavanja sa savremenim tehnologijama i inovacijama iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine, upravljanja vodama, kanalizacionim sistemima, otpadom i sirovinama. Na sajmu je bilo prisutno 2.984 izlagača iz 59 zemalja sveta.

Profesori i studenti doktorskih i master studija studijskih programa Inženjerstvo tretmana i zaštite voda i Inženjerstvo zaštite životne sredine, Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, zajedno sa profesorima i kolegama sa Univerziteta u Hajdelbergu, prisustvovali su velikom broju prezentacija eminentnih asocijacija i prestižnih kompanija iz oblasti, a samo neke od njih bile su Nemačka asocijacije za vode, otpadne vode i otpad (DWA), kompanija Wehrle, H2O, Envirochemie, Tour ProMinent GmbH, 3P Technic filter system Gmbh, Huber technology, 3A Wasser Technik Gmbh & Co.KG i mnoge druge.

U okviru posete sajmu, studenti i profesori Departmana imali su priliku da prisustvuju aktuelnim predavanjima stručnjaka iz oblasti inovativnih rešenja  vezanih za  Digitalisation in the German Water Sector (DWA Water Skills), Phosphor-recycling (GRENZEBACH Co), Renewable energies (Eng4env GmbH), Sludge and Phosphorus Recovery (ISA Co), Solar-thermal Sludge Drying (EGLV Co), Remove microplastics from water easily, process controlled, and cost effectively (ProMinent GmbH ) i mnoge druge teme.

Tokom posete sajmu, studenti su učestvovali u diskusijama i debatama sa kolegama i predstavnicima kompanija, i na taj način proširivali  svoje tehničko znanje iz uže stručne oblasti. Stručna poseta IFAT sajmu bila je odličan poligon za edukaciju i povezivanje studenata, naučnika i stručnjaka iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine, u cilju kreiranja novih i inovativnih rešenja, sa idejom da se na njihovoj implementaciji i integraciji radi u sledećim fazama Projekta.

O svim budućim aktivnostima i aktuelnim dešavanjima na Projektu možete se informisati na sajtu projekta: https://democratia-aqua.org.

Pozivamo sve zainteresovane studente i kolege sa Fakulteta tehničkih nauka i čitavog Univerziteta da uzmu aktivno učešće u predstojećoj Third Democratia-Aqua-Technica konferenciji, koja će se održati u septembru 2022. godine. Detaljnije informacije o konferenciji biće dostupne na gore navedenom linku.

Za sve dodatne informacije vezane za konferenciju i aktivnosti na Projektu možete se obratiti, putem maila, koordinatoru Democratia - Aqua - Technica III projekta sa Srbiju, prof. dr Maji Turk Sekulić (majaturk@uns.ac.rs).

Prijava na sajt