Upis 2018

Republika Srbija spada u red zemalja koje do sada nisu posvećivale dovoljno pažnje zaštiti životne sredine i očuvanju prirodnih resursa. Uočeni su brojni problemi u gotovo svim delovima životne sredine, te se očekuje da će životna sredina biti jedna od najizazovnijih oblasti za dostizanje standarda EU. Procenjuje se da će u narednih 20 godina biti potrebno nadoknaditi višedecenijski zaostatak za razvijenim zemljama i investirati preko 10 milijardi evra u unapređenje stanja i izgradnju sistema zaštite životne sredine. Za rešavanje pomenutih problema nije dovoljni samo novac i zakoni, već su neophodni ljudi, stručnjaci sposobni da kreiraju održiva rešenja, željni i voljni da se stvari promene na bolje, da obezbede sebi i budućim generacijama kvalitetnije i zdravije mesto za život.


Zaštita na radu je mnogo više od zakona. Renomirane kompanije koje diktiraju trendove u poslovanju ne čekaju da ih restriktivne zakonske obaveze nateraju da primenjuju mere zaštite na radu. Njihov stav je da je bezbednost i zdravlje zaposlenih na prvom mestu, jer je to najbolje ne samo za radnika već i za kompaniju. Ovakvih preduzeća već sada ima mnogo na tržištu, uz tendenciju da ih bude još više, što nesumnjivo ukazuje na činjenicu da će se još više povećati potrebe za mladim kvalifikovanim kadrovima iz oblasti zaštite na radu. Intenzivan tehnološki razvoj, brze promene u načinu rada i novi standardi zahtevaju da osobe koja se bave zaštitom na radu imaju savremeno i multidisciplinarno obrazovanje. Inženjerski aspekti zaštite na radu, koji se izučavaju na Fakultetu tehničkih nauka, predstavljaju veoma značajnu dodatnu vrednost koju poslodavci prepoznaju i cene jer znaju da za radnike dobijaju kvalitetno obrazovane pojedince koji mogu da rešavaju aktuelne probleme.

 

Dragi maturanti, budući studenti pozivamo Vas da upišete studije inženjerstva zaštite životne sredine i inženjerstva zaštite na radu i da zajedno rešavamo probleme za dobrobit svih nas.

 

O konkursu, pripremnoj nastavi, zbirci zadataka, informacijama o prijemnom ispitu, rezultatima prijemnog ispita, uslovima i terminu upisa, neophodnoj dokumentaciji za upis, kao i o načinu upisa studenata možete više saznati ovde.

 

Takođe, možete nas kontaktirati putem:

E-mail-a: izzsupis2018@gmail.com

FB stranice Departmana: Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

FB grupa: Inženjeri zaštite životne sredine i zaštite na radu i Biću student FTN - Upis 2018

Nadam se da ćete prepoznati svoju šansu i upisom na ovaj prestižni fakultet učiniti prvi korak ka ličnom uspehu u interesu cele planete.

 

Prof. dr Dejan Ubavin

Direktor Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu

Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad